Choć tłuszcze są uważane, za niepożądany element naszej diety, to tłuszcze roślinne zawierają kwasy omega-3 i omega-6, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza ciężarnych.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejach roślinnych (omega-3 i omega-6) są kluczowe dla naszych organizmów a nie są przez nie wytwarzane, dlatego mamy powinny pamiętać o ich spożywaniu w czasie cięży i pierwszych miesięcy karmienia piersią. Niektóre tłuszcze roślinne – te bogate w kwasy omega-3 i omega-6 są odpowiedzialne m.in. za prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i innych. Właśnie dlatego są szczególnie ważne dla przyszłych mam, które muszą zapewniać wszystkie najważniejsze składniki odżywcze dzieciom rozwijającym się w ich łonach.
Zapraszamy do obejrzenia wypowiedzi Prof. dr hab. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka; o nienasyconych kwasach tłuszczowych, oleju rzepakowym oraz spożywaniu tłuszczów roślinnych przez kobiety w ciąży.
dostarczył infoWire.pl
***