karmienie piersią

Karmienie piersią – korzyści, zalecenia, pokarm – porady

Naturalny pokarm kobiecy jest najlepiej dopasowanym i tolerowanym pokarmem dla dziecka. Jego wartości nie da się przecenić, jak nie da się przecenić wartości zdrowia naszego dziecka. Dlaczego warto karmić piersią? Czy jest to trudne? Jaka pozycja do karmienia piersią jest najlepsza?

Karmienie piersią

Natura przygotowała kobiece ciała do macierzyństwa i karmienia piersią. Każda młoda mama powinna wykorzystać ten dar dbając o zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka. Wykorzystując naturę i instynkty dajemy naszym dzieciom możliwość przetrwania niemowlęctwa w warunkach zdrowia i bezpieczeństwa. Karmiąc dziecko piersią ograniczamy jego narażenie na szkodliwe czynniki wszechobecne w naszym otoczeniu. Zawsze mamy pewność że dajemy mu odpowiedni w składzie, łatwo przyswajalny pokarm dostosowany do jego potrzeb, stanu zdrowia i wieku.

Skład mleka matki

Skład mleka kobiecego nie jest stały, przechodzi wiele zmian, są one uzależnione od fazy laktacji. Początkowo (czasem jeszcze przed porodem) pojawia się siara – płyn bogaty w przeciwciała odpornościowe potrzebne noworodkowi do ochrony przed drobnoustrojami; jest gęsta i lepka, piersi produkują jej niewiele, lecz ilość ta okazuje się wystarczająca dla dziecka w pierwszych dobach życia. Po kilku dniach siara zmienia się w mleko przejściowe – bogatsze w składniki odżywcze, jest go więcej – noworodek zaczyna ssać regularnie, co wzmaga pracę gruczołów piersiowych. Kolejny etap to mleko dojrzałe – jego skład charakteryzują większe ilości tłuszczów i węglowodanów – dostosowane do fazy gwałtownego wzrostu niemowlęcia. Skład mleka kobiecego może ulegać gwałtownym zmianom – uzależnionym od pory dnia, stanu zdrowia mamy oraz potrzeb dziecka – dostosowując się na przykład do zwiększonego zapotrzebowania na płyn o mniejszej kaloryczności podczas biegunki czy podwyższonej temperatury u niemowlęcia. Pokarm nocny jest bogatszy w mikroelementy czy tłuszcze niż pokarm dzienny. Jego skład usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego, pokarmowego i wewnątrzwydzielniczego niemowlęcia. Żadna sztuczna mieszanka mleczna nie ma możliwości równać się z mlekiem kobiecym w jego wszechstronności działania.

Korzyści z karmienia piersią

Karmienie piersią jest najwygodniejszą i najtańszą formą żywienia dzieci. Pokarm kobiecy jest wytwarzany niezależnie od spożytych przez mamę pokarmów, nawet w ubogich społeczeństwach mama ma możliwość wykarmić swoje dziecko piersią. Karmienie naturalne nie wymaga nakładów finansowych, nie musimy tracić czasu na jego zakup i przygotowanie – jest zawsze na miejscu, ma odpowiednią temperaturę i opakowanie. Nie tracimy również czasu na sprzątanie i utylizację opakowań. Wygody karmienia naturalnego również nie da się przecenić. Mama z piersią pełną mleka jest zawsze na miejscu. Gdy wyjeżdżamy – choćby na krótko – nie musimy zabierać dodatkowych bagaży z mieszankami mlecznymi, martwić się gdzie je przechowamy lub podgrzejemy. Zawsze gdy nasze dziecko zgłodnieje mamy gotową do podania pierś, wystarczy tylko znaleźć wygodne miejsce dla mamy z dzieckiem.

Karmienie piersią nie tylko zaspokaja głód dziecka, ale również rozwija jedyną, niepowtarzalną więź matki z dzieckiem. Już od pierwszego przystawienia noworodka do piersi rozwija się wspólna instynktowna więź, potęgowana częstym kontaktem ze skórą mamy, jej zapachem, biciem serca. Wszystkie te czynniki zabezpieczają silną potrzebę bezpieczeństwa u noworodka. Narażony na strumienie bodźców płynące ze świata zewnętrznego jedynie w odruchu ssania osiąga spokój. Wraz z kolejnymi miesiącami więź wzmacniana jest przez kontakt wzrokowy i pierwsze kontakty werbalne.

Karmienie piersią jest jednym z najpiękniejszych przeżyć młodej mamy. Po początkowych trudnościach w dopasowaniu się, bólu pierwszych karmień, niepokoju o zdrowie dziecka przychodzi czas na wzajemne poznanie, patrzenie w oczy, uśmiechy dające każdej kobiecie radość spełnienia w macierzyństwie.

 

Powiązane artykuły


Więcej w karmienie piersią, mleko, mleko z piersi, niemowlak, pokarm
laktacja, siara
Laktacja, siara, podawanie piersi, tryb karmienia

Pierwszy pokarm - pokarm początkowy zwany też siara, produkowany jest jeszcze w ciąży i przez pierwsze dni po porodzie. en...

Zamknij